photo baski1_1000x288-1.jpg
15.08.2012.

....


Đula
: .. i može li jedna molba?
Fatma: Naravno, koja? Šta ti mogu pomoći?
Đula :  Da mi opišeš detalj, doživljaj svoj, nešto što ima u čaršiji sad, ovih dana Ramazana.. ne treba odmah, kad ti naleti..bila bih ti zahvalna, malo mi nedostaje čaršija, makar jednom da je oćejfim, a ti si mi vjerodostojan sahibija čaršijskih osjećaja..
Fatma: Vallahi, hoću. Kad je tako :)

Fatma: Priča mi H. (moja prijateljica, turkinja, koja je dugo živjela u Bosni, a sad je udata u Turskoj), nigdje Ramazana k'o u Saraj'vu. Ko biva nije to tamo tako.
A znam, bila sam jedne godine u Stambolu za Ramazan. Ne mogu poreći ljepotu svuda oko sebe, al' nema nigdje onog Mehinog somuna, nema ove naše frtutme po' sata pred iftar, onog nekog srkleta i panike kako sve stići.. (pogotovo u kuhinjama)
A čaršija.. pa evo, samo prođi čaršijom; od prijepodne pa do iza ikindije čuješ hafize. Možeš birati na kojoj ćeš džamijskoj sofi pratiti mukabelu.
Al, kad pukne, pa se popale kandilji, i sve se umiri u trenu akšamskom, samo šućur činiš što si Allahovom milošću imao kuveta ispostiti na 38 stepeni, kao da je ugodnih 20. 
Ove godine, u onim sokacima oko Begove, poslije teravije, raja sjede, ljepota ih vidjeti, jer znaš da su još pod abdestom.. prepričavaju dan, nasmijani, čekajući sehur, a kako nam se približio odlazak najdražeg musafira, čeka se i noćni namaz.. i tu imaš izbora..
Helem, moja Đulo, pišem ti.. vidiš kod nas rahatluka, imamo da biramo kud ćemo, i šta ćemo prije provoditi u ramazanskom dobru i bereketu.
Miriše onaj somun ko išta.

Đula: Znaš li zašto je u Saraju Ramazan tako poseban? Jedan od razloga je taj što se ovdje ništa ne radi 'nako, reda radi. Ako je Ramazan, onda je Ramazan. Ne kažem da se u Stambolu ne trude, ali nisu to ta srca koja ginu da nešto bude kako treba, ili neće se nikako time ni baviti.
Ima taj neki prkos Sarajeva, kad se prihvati nečeg, onda se i život za to daje.. i to se onda iz čovjeka prenese u havu, u vodu koja teče, u kamen po kojem se hoda, u sve.
Jer sve je u nijetu. A Saraj sigurno za Ramazan ima lijep nijet. Čist. Rijedak.

09.08.2012.

ti ne vidiš rane koje nanosiš..

06.08.2012.

Dova..

Allahu moj, učini me svjesnim blagodati prilikom zore,
i osvijetli srce moje svijetlošću mjeseca Ramazana,
o Osvijetlitelju srca onih koji su te upoznali.
04.08.2012.

Puni mjesec nas obasja...


Muhammed s.a.w.s., nagovijestio je da će među budućim generacijama uvijek biti onih koji će biti spremni na najveće žrtve, te u jednom hadisu kaže: 

Moj ummet je kao kiša, ne zna se da li su bolje prve ili posljednje kapi. 

Jedna od poruka Bedra sadržana je u Poslanikovim riječima, koje je izgovorio vraćajući se kao pobjednik sa Bedra:
"Vraćamo se iz male u veliku bitku, a to je borba sa samim sobom."

Ove Resulullahove riječi ukazuju nam na to da borba sa svojim slabostima, porocima i lošim navikama mora trajati cijeloga života. Oni koji savladaju svoju oholost, sebičnost, škrtost, umišljenost, oni koji moralno žive i islamske dužnosti izvršavaju, oni su pobjednici na svom vlastitom bojištu. U borbi sa samim sobom, mu’minovo oružje je iman. 
Na ovom putu, musliman doživljava i osjeća ljepote svoje vjere, kao što osjeća slast pobjede, istinske pobjede na svom vlastitom “Bedru”. 

Ta pobjeda se zove iman, istina, pravda, sloboda, plemenitost, humanost, solidarnost, ...

Moj put
<< 08/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Ali, na svijetu slijepih je najviše i riječi moje ne dopiru do njih. Jer, moj put nije staza utrta. I znaj, Amra, oni koji biraju puteve utrte ne pale svjetla onima koji dolaze.

Hamza Humo

I noćas ću kroz mjesečinom
Slabo osvijetljen labirint
I nikad niko znati neće
Da si moj bila štit

U čem´ je finta labirinta
Ko to na kraju nađe put
Da l´ oni sretniji
Il´ oni pametniji
Ili svi koji putujuBinlerce çiçek var, ama gül başka.
Milyonlarca insan var, ama dost başka...